Erken doğum çok çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebiliyor. Bunlar çoğunlukla anneye
bağlı nedenler.
Bebeğe bağlı en önemli neden anne karnındaki gelişim geriliği .
Bebekteki bir takım anomaliler ise, gebeliğin daha erken aylarda düşükle Sonuçlanmasına neden oluyor, Öte yana dan bir kez erken doğum yapmış anne adayında bu durumun Sonra ki gebeliklerde tekrarlama riski 25- 50 arasında. Geçmiş gebeliklerinde 20 hafta civarında düşük yapmış ya da erken doğum yaşamış kadınlarda, yeni bir erken doğum riskinin 6 kat arttığına dikkat edelim.
Erken doğumda yaşta önemli bir faktör. Bir kadın 18 yaş altında ya da 40 yaş Üzerindeyse risk artıyor. İkinci önemli nokta ırk. Siğara içmek de gebe kadınlarda erken doğum riskini artıyor.
Yapılan çalışmalarda günde 10 taneden fazla siğara içen kadınlarda erken doğum yapma ihtimali nin arttığı belirlenmiş.Ayrıca gebe kadının boyunun 150 cm’nin altında kilosunun 50 kg’nın altında olması da erken doğum için risk oluşturan faktörler. Gizli ya da açık enfeksiyonlar da erken doğumu tetikliyor.
İkiz yada üçüz gebeliklerde, polihidramnioz tanısı konmuş anne adaylarında risk artıyor.
Rahim ağzından geçirilmiş bir cerrahi müdahale rahim ağzının yakılması, dondurulması ya da rahim ağzının bir takım nedenlerden dolayı çıkarılması, servikste doğuştan varolan bozukluklar,annein gebelik sırasında apandisit, böbrek veya overkist ameliyatı gibi bir takım amaliyatlar geçirmesi, rahim içinde oluşan miyomlar erken doğum riskini artıran faktörlerdir.