İşe ihtiyacınız var. Sayısız iş ilanına baktınız ve sayısız internet sitesi gezdiniz,sonunda tam size uygun olan bir iş ilanı ile karşılaştınız.
Almış olduğunuz eğitimleri ve geçmiş iş deneyimlerinizi bu yeni işte kullanmak sizi sabırsızlandırıyor.
Hem büyük bir keyifle yapacağınız bir iş arıyorsunuz hem de çalışmak istediğiniz firmanın kriterlerine uygun bir aday olmak istiyorsunuz.
Öncelikle ne istediğinize karar vermelisiniz ve bu işin özelliklerinize uygun olup olmadığını anlamalısınız.
Sizin için faydalı bilgileri ve önerileri bir araya getirmeye çalıştım.
İş görüşmelerine gitmeden önce nasıl bir yol izlenilmeli?
İş görüşmesine uykusuz gidilmez.Bu yüzden görüşmeye gitmeden önce dinlenmeniz gerekiyor.Uzmanların bu konudaki tavsiyesi ise 7-8 saat uyku uyumanın yeterli olacağı şeklinde.
Görüşmeye gideceğiniz şirket ve kişiler hakkında bilgi toplamalısınız. Şirketin faaliyet alanlarını ve bu alanlarda yaptıkları projeleri araştırmalısınız.
Araştırmanız sayesin de yönetici ile yaptığınız görüşme esnasında eğer tuzak bir soruyla karşılaşırsanız zor duruma düşmezsiniz. Şirket hakkında yapmış olduğunuz araştırmalar yöneticinin gözünden kaçmayacaktır. Puan hanenize eklenecektir.
Görüşmeye klasik bir elbise giyerek gitmelisiniz. Gerçi sektöre göre kıyafet farklılıkları olabilir.Finansla ilgili bir iş için başvuru yapıyorsanız takım elbiseyi, devlet işleri için koyu renk bir takım elbiseyi tercih edin.
Kıyafetlerimizin muntazam ütüsü yapılmış olunmasına muhakkak dikkat edilmeli.
Sizden istenilen belgelerin eksiksiz olmasına dikkat edin. Evraklarınızın buruşmasını önlemek için çantanın içinde taşıyın.
İstemiş olduğunuz ücreti kafanızda önceden belirleyin ve ücrette net olun. Yöneticinize ortalama rakamlar vermek, kafasını karıştıracaktır.
Ciddiyetinizi belli etmek adına, görüşmenizin tam saatinde orada olun.Hatta 15 dakika öncesinden orada olmanız artı bir puan kazandıracaktır. Keza görüşmenize geç gitmeniz olumsuz karşılanabilir.
İş görüşmesine gittiğinizde karşınızdaki kişi büyük olasılıkla size şu soruyu yönlendirecektir:
’’Bana kendinizden bahseder misiniz ?’’
Bu soru kolay bir soru gibi gözükebilir fakat geniş kapsamlı yanıtlanması gereken bir sorudur.
Aslında tuzaklarla dolu bir sorudur. İnsanlar kendilerinden bahsederken genellikle nereden başlayacaklarını bilmiyorlar. Hele genç ve deneyimsiz adaylar daha da zorlanabiliyor. Kendinizi tanımıyorsanız anlatmada ve ifadede güçlükçekiyorsanız yöneticinin nazarında bir sıfır mağlup başlıyorsunuz demektir.
Kendinizi tanımanız için kişisel swot analizi uygulayın. ‘Güçlü yönler & Zayıf yönler’ Size tavsiyem yöneticinin elinde sizinle ilgili yeterli bilgi olmasını sağlayın. Karar vermesine yardımcı olacaktır.
Eleştiriler karşısında duygusal olmayın. Eleştirilerin, kişiliklere yönelik değil işe ve işin sonucuna yönelik olduğunu unutmayın.
İşi zamanında ve doğru olarak bitirmek için kolay ve pratik yollar bulun ve bu konuda kendinizi geliştirin.
Çatışma durumların da çok dikkatli olun.
Tabii tüm bunlara dikkat etseniz dahi; bu maddeler, o işi size getirmek için yeterli olmayacaktır.Belirleyici olan tek şey yöneticinin karşısındaki zihinsel performansınızdır.