Her bebeğin gelişimi kendisine özel ve özgü olarak gelişir, bebekten bebeğe bu gelişim aşamaları farklılık gösterebilir. Bebeğinizin gelişiminin aşağıda anlatılan durumlara uymaması mutlaka bir sorun var anlamına gelmez. Bebek kollarını ve bacakları hafif bükülmüş olarak yatar. Bu dönemde emme, yakalama, arama gibi yeni doğan dönemine ait refleksler (otomatik hareketler) bebeğin tek hareketleri olabilir. Zaman zaman bakışınızı yakalayıp size bakabilir.
Bu durumda ona bakarak, gülümseyerek, başınızı sallayarak yanıt vermeye çalışın Bulanık görür. 20- 25 cm mesafeyi seçebildiği için onu tutanı çok rahat görebilir. Henüz başını kaldıramaz, yatarken dönemez ve oturamaz. Sakin olduğu kısa dönemler olacaktır; bu dönemlerde ona şarkı söyleyin, konuşun, evde gezinin. Bebekler ayağa kalkmak için kendilerini çekmeye başlarlar.
Ses çıkarmak için bir şeyleri birbirine vurmaya bayılırlar. “baba”, “mama” gibi sesler çıkarmaya başlarlar. Bebeğiniz bu dönemde eşyaları, kaplara koyup çıkarabilir. Bazı 9 aylıklar destekle birkaç adım bile atabilir. Bebeğiniz ayrıca, dizlerini kırarak eğilmeyi ve ayakta durduktan sonra tekrar oturabilmeyi öğrenir. Bu yaştaki bir bebek hareket etmenin verdiği özgürlük duygusu ile dört ayak veya iki ayak üzerinde, hareket etmek, ulaşmaması gereken şeyleri almak ister. Bu yaşta belki de merdivenleri emekleyerek çıkabilir ve eşyalara tutunarak hareket edebilir. 9- 10 aylık olunca bebekler bir şekilde oda içinde sürünerek, emekleyerek, eşyalara tutunup sıralayarak dolaşmaya başlarlar.
Bir oyuncağını uzaklaştırırsanız, gittikçe daha çok kendine güvenen bebeğiniz buna karşı çıkacaktır. Aslında artık kendi istek ve ihtiyaçlarını belirtmeyi öğrenmeye başlıyor. Problem çözme yeteneği gelişir ve şimdi şeffaf bir kabın içinde gördüğü oyuncağı almak için direkt uğraşmak yerine kapağını açmayı dener.
Vardır.Bebeğinizin duygusal anlamda doyumlu olabilmesine yönelik pek çok öneri kitabın içeriğinde bulunmaktadır. Bunların dışında, Bebeğinizin kişilik olarak daha az paylaşan bir bebekte olabilir. Bu durumda ise onu olduğu gibi kabul etmeniz ve bu yönde ilişkinizi geliştirmeniz daha doğru olacaktır. Beslenme alışkanlığı küçük yaşlardan başlanarak düzenlenmesi gereken bir kültürdür. Bu nedenle çocuğunuzun beslenme alışkanlığını düzenlerken, ileriye yönelik olarak düşünmelisiniz.
Çocuğunuzun yemek zamanlarını oyun saatlerine veya eziyet zamanlarına dönüştürmeyin. Onun acıkmasına bu konuda kendini anlatmasına izin verin. Yemek zamanı çocuğu kovalamaca veya ısrar zamanı değildir. Yemek zamanı yemek zamanıdır. Rastgele abur cubur yemesine izin vermeyin.