Dokuz aylık heyecan içinde küçük bebeğinizin giyimi kuşamı için alış verişe çıkmadan önce önemli olan bazı unsurlar var. Tabii bu arada ne alacağınıza neyin gerekli olduğundan ve bu kıyafetleri nasıl korumanız gerektiğine tam anlamıyla emin de olmayabilirsiniz.
Mağazaların vitrinlerinde mini mini şirin mi şirin bebek kıyafetlerini gördüğünüzde eminim içinizden hepsini almak geliyordur. Haklısınız da… Öyle güzeller ki… Ancak dünyaya gözlerini açan bebeğinizin narin, yumuşak ve hassas cildine özen göstermeli ve kıyafetlerini alırken, yıkarken ya da saklarken bazı hususlara çok dikkat etmelisiniz. İşte uzmanlara göre de o çok değerli varlığınızın kılık kıyafetine yönelik önem vermeniz gereken noktalar…
Giysi seçimi, bebeğinize ne kadar giysi almanız gerektiği, nasıl temizleneceği anne adayları için önemli birer sorun… Karar verme aşamasında da nelere dikkat edileceği konusunda genelde tecrübeli olan anne ve bebek giysileri satan
mağaza görevlileri de sizi yönlendirebilir. Fakat sormanıza gerek kalmadan küçük notlar edinebileceğiniz cevapları bu yazıda bulabilirsiniz.
Yeni doğan bebeğin giysi ihtiyaçlarını belirleyen faktörler…
Nasıl bir iklimde yaşadığınız ve bebeğinizin hangi mevsimde doğacağı önemli. Örneğin bebeğiniz Ekim ayında doğacaksa giysilerin çoğu kış mevsimine uygun olmalı ve ince giysiler daha az sayıda alınmalı.
Bebeğinizin giysilerini çamaşır makinası ve kurutma makinası kullanarak mı yıkayacağınıza karar vermelisiniz. Elde yıkamak çok da pratik olmayabilir.
Ne kadar giysi alacağınıza karar verirken size gelecek hediyeleri ve yakınlarınız tarafından verilebilecek giysileri de düşünmelisiniz.
Yeni doğan bebeğiniz için ihtiyacınız olacak giysiler…
5-6 adet body; bunlardan 1-2 tanesi yeni doğduğu zaman giyebileceği diğerleri de 0-3 ay arası olacak şekilde seçilebilir.
Göbek bağı düşene kadar kullanılmak üzere body yerine 1-2 tane t-shirt de alınabilir.
5-6 tane pijama ya da tulum. Kış aylarında ayak kısımları kapalı olabilir. Ancak yaz ayları için ayak kısımları kapalı olmamalı ya da kolay açılabilmelidir.
Kış aylarında 2-3 tane uyku tulumu, 1-2 tane battaniye, 2-3 tane sweat shirt gerekebilir. Dışarıda giydirmek için kar tulumları, bere, eldiven olmalıdır.
Bebeğinizin kıyafet seçiminde ve kullanımında dikkat edecekleriniz…
Bebeğinizin kıyafetlerini yaşına göre değil kilosuna göre almalısınız. Bebeğinizin doğum ağırlığı 4000 gr olarak bekleniyorsa yeni doğan için olan giysileri çok kısa süre sonra küçük gelecektir. Çünkü bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyür ve giysileri çabucak küçülür. İlk aylarda 0-6 ay beden daha kullanışlı olur.
Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olan kıyafetler tercih edilmeli. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılmalı. Geniş yakalı olması da baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.
Doğal iplikten ve özellikle pamuklu giysiler bebek cildi için en uygun olanları. Ütü gerektirmeyen giysiler ise daha kullanışlı olacaktır.
Kıyafet seçerken mutlaka kullanma ve yıkama talimatlarını okumalısınız. Hem kullanımda hem de kıyafetleri yıkarken size yardımcı olacaktır.
Bebeğinizi hava sıcaklığını göz önünde bulundurarak giydirmelisiniz. Özellikle kış aylarında çok kalın giysiler yerine gerektiğinde çıkarılabilecek üst üste giyilebilenleri tercih etmelisiniz.
Bebekler soyunup giyinmekten pek hoşlanmaz. Ayrıca nefes almaları bloke olursa paniğe kapılıp ağlar. Bebeğinizi giydirirken baş kısmından giysiyi çabucak geçirmek gerekir. Soyarken de önce ayak ve kollar çıkartılmalı ve sonra giysi boyunda toplanıp, arkadan öne doğru çıkartılmalı.
Çok sıkı çoraplar ve giysiler hareketlerini engelleyeceği için pek uygun değildir. Özellikle sıkı çoraplar içinde ayak parmakları hareketsiz kalacaktır. Dantelli, saçaklı, bağcıklı giysiler bebekler için uygun olmayabilir. Bebek kıyafetlerinin dikiş yerleri sert olmamalı, kaşındırmamalı, kalın olmamalıdır.
Boyası çabuk çıkan, tüyleri kolay çıkabilen kalın kazaklar tercih edilmemeli. Aynı şekilde bebeğini sürekli kucağına alan anne de kıayfetlerini seçerken buna dikkat etmeli. Bebekler ilk aylarda kusabilir ve bezinden idrar kaçırabilir. Bu nedenle annenin giysileri de kolay yıkanabilen türden olmalı. Ayrıca parfümlü ve renkli deterjanlar yerine daha kokusuz ve parfümsüz deterjanlar kullanılmalıdır.
Bebeğizin giysilerini yıkarken dikkat etmeniz gerekenler…
Bebeklerin cildi erişkinlerden çok daha hassastır. Kullanılan temizlik malzemesine bağlı olarak kolaylıkla allerjik reaksiyon gelişebilir. Sadece bebek giysileri için olan deterjanlar kullanılacağı gibi, kokusuz ( parfümsüz) ve renksiz deterjanlar da kullanılabilir. Sabun yerine çamaşır deterjanları tercih edilmelidir.
Bebek çamaşırları için ağartıcı, yumuşatıcı ve güçlü leke çıkarıcılar kullanılmamalıdır.
Bebeğinizin kıyafetlerini diğer aile bireylerinin kıyafetleri ile yıkamamalısınız.
Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Saklanırken de naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.
Lekeler nasıl çıkarılmalı?
Giysi üzerinde kurumuş, katılaşmış lekeler önce kazınmalı ya da silinmelidir. Lekeler, hemen soğuk suda ıslatılmalı eğer leke çıkmıyorsa deterjan ile soğuk suda 30 dk bekletilmeli ve sonrasında sıcak su ile normal yıkama yapılmalıdır. Lekeli çamaşırlar çamaşır makinasında yıkanırken giysi üzerindeki yıkama talimatında belirtilen en yüksek sıcaklıkta deterjan eklenerek yıkanmalıdır.